Alleen voor ondernemers  

Uitgebreide productinformatie

125.000 artikelen

Snelle levering

Uw eigen contactpersoon

Alleen voor bedrijven

Waterstofbroosheid

Waar we bij DIN- en normdelen vaak niet bij stilstaan en waar veel mis mee kan gaan: waterstofbroosheid. Het grootste probleem dat we kennen als gevolg van waterstofbroosheid is dat de producten zonder verdere aanleiding plots broos kunnen worden en daardoor breken.

Waterstofbroosheid treedt voornamelijk op bij op trekbelaste producten met een sterkteklasse hoger dan 8.8, vandaar dat het niet raadzaam is deze producten een oppervlaktebehandeling te geven. Om deze producten een oppervlaktebehandeling te geven, worden deze vaak gereinigd met zuren die een negatieve inwerking hebben op het staal.

Mochten we toch besluiten ze aan een oppervlaktebehandeling bloot te stellen, dan kan dat ook negatief inwerken. We kunnen, door het product kort na de oppervlaktebehandeling (binnen 4 uur) aan een warmtebehandeling te onderwerpen, dit fenomeen tot een minimum beperken.

Het is belangrijk dat een ieder die met deze producten werkt zich realiseert dat het risico altijd aanwezig is. Bij producten van staal met een treksterkte ≥ 1000 N/mm2 is dit risico, zeker nadat deze verzinkt zijn, steeds aanwezig.

Diverse oppervlaktebehandelingen

Er zijn echter ook oppervlaktebehandelingen die nauwelijks invloed hebben, zoals thermisch verzinken, GEOMET®, DACROMET® en een wat minder bekende is 'zink nikkel' als oppervlaktebehandeling.

Een groot bijkomend voordeel van deze oppervlaktebehandelingen is dat ze ook nog een langere corrosiebeschemingsduur hebben. Enige nadelen (voor zover men over nadeel mag spreken) is dat deze oppervlaktebehandelingen kostbaarder zijn.

Bij de kosten van het product is het van groot belang er rekening mee te houden dat indien er schade ontstaat deze schade vaak in de grote bedragen gaat lopen i.v.m. het toepassingsgebied. Er zijn schadegevallen bekend van ettelijke miljoenen euro's.

Conclusie

Om een goede afweging te maken van producten uit dit risicogebied is een belangrijke vraag: "Hoe belangrijk is het voor deze sterkteklasse te kiezen en welke oppervlaktebehandeling geniet dan de voorkeur?"

  • Voor producten van bijv. sterkteklasse 12.9 kunnen we alleen maar afraden om deze een oppervlaktebehandeling te geven.

Voor meer informatie/advies over DIN- en Normdelen kunt u contact opnemen met de helpdesk (073 - 629 1528)