Alleen voor ondernemers  

Uitgebreide productinformatie

125.000 artikelen

Snelle levering

Uw eigen contactpersoon

Alleen voor bedrijven

Geschiedenis
Geschiedenis

Würth Nederland B.V.

Geschiedenis

Würth Nederland B.V.

Würth Nederland B.V. is een dochteronderneming van de Würth-Groep, een internationale handelsonderneming op het gebied van de bevestigings- en montagetechniek. Het was de eerste Würth vestiging buiten de Bondsrepubliek Duitsland. De opbouw van de Würth-Groep is het levenswerk van Professor Dr. h.c. Reinhold Würth. In 50 jaar tijd breidde Reinhold Würth een klein familiebedrijf uit tot een internationaal handelsconcern met meer dan 410 ondernemingen in 84 landen.

De kernactiviteit van de Würth-Groep is de globale handel in bevestigings- en montagemateriaal door een internationaal netwerk van ondernemingen. De dochterondernemingen (Allied Companies) van de Groep opereren in aangrenzende marktsegmenten. Heden ten dage is Würth marktleider op het gebied van de bevestigings- en montagetechniek en levert meer dan 100.000 producten aan 3 miljoen klanten.

1945

In 1945 richtte Adolf Würth in het plaatsje Künzelsau, deelstaat Baden-Württemberg, een kleine schroevenwinkel op. Na de dood van Adolf Würth in 1954 neemt op negentienjarige leeftijd zijn zoon Reinhold Würth het bedrijf van zijn vader over. In 1957 wordt de eerste buitendienstmedewerker in dienst genomen. Twee jaar later, in juli 1959, telt het bedrijf 3 buitendienstmedewerkers en wordt voor het eerst 100.000 Duitse Mark in een maand omgezet. De jaaromzet overschrijdt voor het eerst de magische 1 miljoen-grens.

1962

In 1962 waagt Reinhold Würth de sprong naar het buitenland. Samen met de heer H.J. Lastdrager, met wie Reinhold Würth sinds enige jaren een zakenrelatie heeft, wordt de eerste Würth vestiging in het buitenland opgericht.

Een Volkswagen Kever, een monstercollectie, een oude vooroorlogse schrijfmachine, een keukentafel als bureau, een garage als magazijn en de woning als kantoor. Dat zijn de gereedschappen van het eenmansbedrijfje in ’s-Hertogenbosch dat nu de Nederlandse markt bewerkt. Reeds na 3 maanden wordt het besluit genomen de eerste vertegenwoordiger in dienst te nemen. Korte tijd later, in de maand september, wordt de tweede buitendienstmedewerker in dienst genomen. In de eerste 10 maanden wordt een omzet gerealiseerd van 130.000 gulden en telt het bedrijf 4 medewerkers.

1967

De groei van het bedrijf zet zich ook in de daaropvolgende jaren door. Na diverse verhuizingen wordt in 1967 het begin gemaakt aan de bouw van een nieuw bedrijfspand op het industrieterrein “De Rietvelden” te ’s-Hertogenbosch.

1980

Een uitslaande brand verwoest op zondag 19 november 1980 binnen enkele uren het gehele bedrijvencomplex. Alle voorraden en administratie zijn vernietigd. Het bedrijf huurt aan de Moeskampweg opslagruimtes. Vanuit het moederbedrijf in Künzelsau arriveren na enkele dagen de eerste vrachtwagens met zendingen, om vervolgens in provisorische magazijnen verder verwerkt te worden. Na enkele weken komt de normale orderverwerking weer langzaam op gang.

1983

Na de nieuwbouw van een kantoorpand en verbouwing van de magazijnen, vestigt Würth Nederland B.V. zich aan de Moeskampweg 9-15.

1987

In 1987 bestaat Würth Nederland B.V. 25 jaar. Het bedrijf telt inmiddels 209 medewerkers. De jaaromzet bedraagt 24,7 miljoen euro. 89 personen hebben een buitendienstfunctie. Door gebrek aan ruimte wordt een aangrenzende bedrijfshal aan de Hedikhuizerweg gekocht.

Midden de jaren 80 valt binnen de Würth-Groep een belangrijke beslissing. Wereldwijd, zo ook in Nederland, wordt er een begin gemaakt met de divisionalisering naar de diverse branches. Doel van deze divisionalisering is klanten marktgerichter te kunnen benaderen en het potentieel per segment verder te vergroten. De eerste splitsing is die tussen Auto en Handwerk. Later volgt een tweede splitsing binnen de divisie Handwerk in Hout en Metaal.

1989

In 1989 pleegt Würth Nederland B.V. een aantal acquisities. De bedrijven die voortaan tot Würth Nederland B.V. behoren, zijn: A.J. Steenkist B.V. inclusief Van Rooij-Vosters Beheer, Ekras Automaterialen B.V. en Gereedschappen Groothandel Pronto B.V.

1991

Het bedrijvencomplex in ’s-Hertogenbosch wordt opnieuw uitgebreid door aankoop van gebouwen en grond met een oppervlakte van 13.000 m2 aan de Moeskampweg. Het gehele complex heeft inmiddels een grootte van 26.000 m2 bereikt. Na 29 jaar legt de oprichter van Würth Nederland B.V., de heer H.J. Lastdrager, wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd zijn functie als algemeen directeur neer en wordt president- commissaris. Algemeen directeur van Würth Nederland B.V. wordt de heer P.N. Bak, financieel directeur de heer S.A. Djotirto.

1992

In 1992 wordt het bedrijf 30 jaar jong. In de maanden augustus en september vinden diverse festiviteiten voor medewerkers en klanten plaats. Meer dan 2.400 klanten maken van de uitnodiging gebruik en bezoeken Würth Nederland B.V.

Ook in Nederland neemt de divisionalisering intussen steeds concretere vormen aan. Op 17 oktober 1992 is de definitieve splitsing in de divisies Auto, Hout en Metaal doorgevoerd.

1993

De gehele buitendienst wordt continu aanzienlijk uitgebreid. Meer dan 100 buitendienstmedewerkers vinden in de volgende drie jaar bij Würth Nederland B.V. een nieuwe baan.

1995

In het jaar 1995 realiseert Würth Nederland B.V. voor het eerst in haar geschiedenis een omzet van meer dan 100 miljoen gulden. Het bedrijf telt 429 medewerkers, waarvan 265 personen een buitendienstfunctie bekleden.

1997

De verkoopdivisie Auto wordt gesplitst in Auto en Cargo. Na een voorbereidingsfase van 1 jaar wordt Würth Nederland in 1996 volgens DIN ISO 9001 gecertificeerd.

1998

Om voor de toekomst goed gewapend te zijn, koopt Würth Nederland B.V. in 1998 op “Bedrijvenpark De Brand” te ’s-Hertogenbosch 5 hectare grond. Hier zal de komende jaren het nieuwe hoofdkantoor en distributiecentrum gebouwd worden. Het eerste verkoopfiliaal van Würth Nederland B.V.,wordt in Drachten geopend. Nog dichter bij de klant staan en hem direct ter plekke die goederen te kunnen leveren die hij op dat moment nodig heeft. Dit is de achterliggende gedachte bij de opzet van een netwerk van filialen in heel Nederland dat in de komende jaren gerealiseerd zal worden.

1999

Na een architectenwedstrijd, waaraan 5 gerenommeerde architectenbureaus uit heel Nederland deelnamen, kiest in 1999 een jury onder het voorzittersschap van Professor Dr. h.c. Reinhold Würth het beste ontwerp. Architectenbureau De Twee Snoeken uit ’s-Hertogenbosch wordt als winnaar aangewezen om het architectonisch hoogwaardige nieuwbouwplan te realiseren. In hetzelfde jaar opent Würth Nederland B.V. haar tweede verkoopfiliaal in Rotterdam.

2000

In het jaar 2000 wordt de divisionalisering verder doorgevoerd. De verkoopdivisie Hout wordt gesplitst in Hout en Bouw, de verkoopdivisie Metaal wordt gesplitst in Metaal en Installatie. In de maand juni 2000 start de nieuwbouw van het nieuwe bedrijvencomplex.

2001

Na een bouwtijd van 12 maanden wordt in de maand juli 2001 het nieuwe hoofdkantoor en distributiecentrum van Würth Nederland B.V. opgeleverd. In Amsterdam en ’s-Hertogenbosch worden nieuwe verkoopfilialen geopend. De bestaande verkoopdivisies worden uitgebreid met de divisie Maintenance.

2002

Op 1 maart 2002 wordt Würth Nederland B.V. 40 jaar jong. De vieringen rond het jubileum, alsmede de officiële opening van het nieuwe bedrijfspand vinden in de maand april plaats. Op vrijdag 19 april wordt een grote feestavond voor alle medewerkers en hun partners georganiseerd. Dinsdag 23 april 2002 vindt onder grote belangstelling van gasten uit binnen- en buitenland, waaronder Professor Dr. h.c. Reinhold Würth namens de concerndirectie uit Künzelsau, de officiële viering t.g.v. het 40 jarig jubileum plaats.

In aansluiting hierop opent Burgemeester T. Rombouts samen met de directie van Würth Nederland B.V. officieel het nieuwe bedrijfspand. Na bijna 35 jaar legt de heer P.N. Bak op 24 april, i.v.m. het bereiken van zijn pensioengerechtigde leeftijd zijn functie als algemeen directeur neer. Zijn opvolger wordt de heer S.A. Djotirto.

Al jaren voelt de Würth-Groep zich nauw verbonden met kunst en cultuur. Uit het oogpunt van maatschappelijke verantwoordelijkheid en om kunst dichter bij de mensen te brengen om hiermee meer arbeids- en levenskwaliteit te creëren, liet Professor Dr. h.c. Reinhold Würth kunst en cultuur als deel van de bedrijfscultuur in de Würth- Groep integreren.

Met de opening van het kunstmuseum “Kunstlocatie Würth” in het bedrijfspand te ’s-Hertogenbosch, waar jaarlijks tentoonstellingen uit de collectie Würth plaatsvinden, is een begin gemaakt met de integratie van kunst en cultuur als deel van de bedrijfscultuur bij Würth Nederland B.V.

Naast het kunstmuseum zullen in de toekomst nog meer culturele activiteiten bij Würth georganiseerd worden. De uiteindelijke doelstelling is, van de locatie Würth een permanent kunstpodium te maken.

2004

Würth Nederland B.V. heeft in het jaar 2004 haar buitendienst verder uitgebreid. Per 31 december 2004 heeft Würth Nederland B.V. 693 medewerkers in dienst, waarvan 500 personen in de buitendienst werkten. De omzet bedraagt 79 miljoen euro.

2005

Professor Dr. h.c. mult. Reinhold Würth is bij Koninklijk Besluit benoemd tot Officier in de Orde van Oranje- Nassau. Op vrijdag 18 november heeft burgemeester A. Rombouts van ’s-Hertogenbosch in een besloten bijeenkomst, aansluitend aan de prijsuitreiking van het Erasmusfestival in Paleis Noordeinde (Den Haag) de bijbehorende versierselen opgespeld.

2006

Om klanten nog beter van dienst te kunnen zijn, worden landelijk Würth Shops geopend. Op een gemiddeld vloeroppervlak van 400 m2 hebben klanten de beschikking over een assortiment van 6.000 producten die uit de voorraad leverbaar zijn. Würth Nederland B.V. opent haar eerste drie Würth Shops in Nijmegen, Waalwijk en ’s- Hertogenbosch.

2007

Kunstlocatie Würth viert op 20 april 2007 haar vijfjarig jubileum. Het jubileum wordt gevierd op 2 september met een Happy Day voor de medewerkers van Würth Nederland B.V. en de inwoners van ’s-Hertogenbosch. Burgemeester Rombouts van ’s-Hertogenbosch opent samen met directeur P. van Etten officieel het grote jubileumfeest, dat door meer dan 1.600 mensen wordt bezocht.

2008

Kunstlocatie Würth ontvangt bijzondere eregasten tijdens de opening van de kunsttentoonstelling ‘Parijs – kleur & beweging’. Prof. dr. h.c. mult. Reinhold Würth en de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland Dr. Thomas Läufer openen gezamenlijk de nieuwe tentoonstelling.

Passend in het kunst- en cultuurbeleid van Würth Nederland B.V. vindt op 29 augustus op het bedrijventerrein van Würth Nederland B.V. het concert Classic meets Pop plaats. Ruim 3.500 bezoekers luisteren tijdens een 3 uur durend open air concert naar het Brabants Orkest dat samen optreedt met Rob de Nijs, Glennis Grace en René Froger.

Op 9 november brengt de oud-president van de Tsjechische Republiek Václev Havel een bezoek aan Würth Nederland B.V. De winnaar van de Erasmusprijs van 1986 verbleef op uitnodiging van het bestuur van het Erasmusfestival in Nederland, waarvan Würth Nederland B.V. sinds het jaar 2002 sponsor is.

Het Nieuwsblad Transport roept het distributiecentrum van Würth Nederland B.V. uit tot Mooiste Warehouse 2008 van Nederland.

2009

Om nog adequater op de wensen en behoeftes van alle klanten in te kunnen spelen, installeert Würth Nederland B.V. een klantenadviescommissie. De klantenadviescommissie helpt bij het opstellen van een verwachtingspatroon dat de klant t.o.v. Würth heeft en informeert over de economische positie en ontwikkelingen in de verschillende bedrijfstakken.

2010

Würth Nederland B.V. heeft 595 medewerkers in vaste dienst. 384 buitendienstmedewerkers bezoeken meer dan 34.000 klanten in Nederland. De buitendienstorganisatie wordt hierbij ondersteund door 211 binnendienstmedewerkers, die werkzaam zijn op het gebied van verkoop, marketing, inkoop, boekhouding, IT en logistiek. Op 12 november wordt de 20e afhaalshop in Apeldoorn feestelijk geopend.