Alleen voor ondernemers  

Uitgebreide productinformatie

125.000 artikelen

Snelle levering

Uw eigen contactpersoon

Alleen voor bedrijven

WorldSkills logo
WorldSkills Netherlands

WorldSkills Netherlands is een stichting die zich sinds 2001 inzet ter promotie van het vakmanschap en beroepsonderwijs bij jongeren. Zij ondersteunt jongeren bij het ontdekken van hun skills en helpt deze te ontwikkelen. Dit doen ze in samenwerking met onderwijs en bedrijfsleven, onder andere door het organiseren van vakwedstrijden voor vmbo’ers (Skills Talents) en mbo’ers (Skills Heroes). Met jaarlijks een landelijke finale met honderden deelnemers en duizenden bezoekers (Skills The Finals).

WorldSkills Netherlands maakt tevens deel uit van een internationale beweging en coördineert de deelname van Nederland aan EuroSkills en WorldSkills, de Europese en Wereldkampioenschappen voor beroepen. Elk jaar wordt een Team Netherlands hiernaartoe afgevaardigd. Op dit moment werken zo’n 25 collega’s aan verschillende projecten en evenementen. Het aantal vakwedstrijden bij de projecten groeit aanzienlijk. In Nederland zijn de nationale kampioenschappen de belangrijkste events.

Skills Heroes

Skills Heroes zijn de vakwedstrijden voor het mbo. Binnen circa 50 verschillende wedstrijden kunnen mbo-studenten laten zien wat zij in hun mars hebben. Skills Heroes bestaat uit drie onderdelen:

  • de voorronde op school
  • de kwalificatiewedstrijd
  • uiteindelijk de nationale finale: Skills The Finals (23/24 maart 2023, RAI Amsterdam)

Skills Heroes is voor mbo-studenten. In uitdagende vakwedstrijden krijgen zij de kans om te excelleren in hun vak. Daarbij ontwikkelen zij hun talenten, worden ze enthousiast over hun vak en inspireren ze andere jongeren voor hun keuze voor beroepsonderwijs. Vakwedstrijden zorgen ten slotte voor vaktrots, bij (begeleidende) docenten en jongeren. De wedstrijden passen goed in het lesprogramma en bieden deelnemers een leerzame uitdaging.

Wedstrijdopdrachten

Skills Heroes-wedstrijdopdrachten zijn een vertaling van de kwalificatiedossiers naar de hedendaagse beroepspraktijk. Met aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en innovatie. De opdrachten worden ontwikkeld door een team van ontwikkelaars dat bestaat uit een vertegenwoordiger uit het onderwijs en uit het bedrijfsleven. Wedstrijdopdrachten onderscheiden zich van examens door de gewogen beoordeling. Daarbij leveren excellentie én voor het beroep essentiële onderwerpen een hogere waardering op.

Skills Team Netherlands

Skills Team Netherlands is het team van jonge vakmensen dat Nederland vertegenwoordigt tijdens de internationale vakwedstrijden. Een zeer divers team van rond de 30 nationaal mbo-kampioenen. WorldSkills zijn de wereldkampioenschappen voor beroepen, EuroSkills de Europese kampioenschappen voor beroepen. Meer dan 1.600 jonge vakmensen strijden elk jaar in verschillende vakgebieden tegen elkaar om de titel van beste vakman of vakvrouw van Europa of van de wereld.