Alleen voor ondernemers  

Uitgebreide productinformatie

125.000 artikelen

Snelle levering

Uw eigen contactpersoon

Alleen voor bedrijven

INDRUKWEKKENDE LEVERINGSMOGELIJKHEID

EDGE Suedkreuz Berlin is een kantorenensemble bestaande uit twee gebouwen (MK 1 + MK 2), een modulaire houthybride constructie ontworpen als een open ecosysteem met op de natuur gebaseerde architecturale elementen. Het is een van de vele ontwikkelingen waarmee de stad Berlijn de zogenaamde "Schöneberger Linse" wil transformeren. Het gebied tussen het treinstation Südkreuz en het S-Bahnstation Schöneberg moet een aantrekkelijk en veelzijdig gebruikt nieuw stadsdeel worden. Würth ondersteunde de planners bij het ontwerpen van de hout-betoncomposietconstructie en kon het grote aantal houtschroeven naar behoefte leveren.

Modulaire houthybride constructie

Duurzaamheid betekent zo verstandig mogelijk omgaan met natuurlijke hulpbronnen om gebouwen aantrekkelijk, betaalbaar, efficiënt, gezond en veilig te maken. Daarom zijn beide gebouwen volledig gebouwd met het recyclebare hout-hybride systeem. Hout heeft een constant hoge kwaliteit en kan daarom op vele manieren worden gebruikt - van lange overspanningen tot hoogbouw. Het gebruik van ecologisch onschadelijke bouwmaterialen is een centraal element voor de lange levensduur van het gebouw. Zelfs als de houten gebouwen na vele decennia weer worden afgebroken, is er geen nutteloos puin, maar herbruikbaar, recyclebaar materiaal. Hout maakt niet alleen indruk met zijn ecologische voetafdruk, het natuurlijke bouwmateriaal heeft ook een onuitputtelijk ontwerppotentieel.

Beide delen van het gebouw zijn vanaf de begane grond in hybride houtconstructie gebouwd. Alleen de kern van het gebouw en de gemeenschappelijke kelder waren gemaakt van conventionele solide gewapende betonconstructie. Een ander bijzonder kenmerk van het gebouw is een ruim, lichtovergoten atrium met een entreegebied van 7,4 meter vrije hoogte. Onder het transparante ETFE-foliedak van het atrium, rustend op een houten spantconstructie, groeien op verschillende hoogtes met hout beklede boomachtige constructies. Terrasplatforms dienen als groene recreatie- en communicatiezones. Deze zijn verbonden door filigrane trappen die naar de respectieve verdiepingen leiden.

De vloerplaten bestaan ​​uit een raster van geprefabriceerde houtbetoncomposietelementen. Deze bieden de nodige brandbeveiliging tussen de verdiepingen en bevatten tegelijkertijd hernieuwbare materialen. De overspanning van de plafondelementen zorgt voor een grote flexibiliteit in de ruimte-indeling. In vergelijking met puur houtbouw kan de geluidsisolatie enorm worden verhoogd door beton met hout te combineren. Dit speelt een grote rol, vooral met het toenemende aantal houten gebouwen met meerdere verdiepingen. De gerealiseerde dekconstructie is een ontwikkeling van CREE Deutschland GmbH. De optredende schuifkrachten worden via groeven op het hout overgebracht. Twee Würth ASSY ®plus schroeven met volledige schroefdraad die zijn aangebracht om de optredende trekkrachten op te vangen. In tegenstelling tot de klassieke houthybride constructie zijn dankzij de groeven aanzienlijk minder schroeven nodig.

EDGE Suedkreuz Berlijn EDGE Suedkreuz Berlijn EDGE Suedkreuz Berlijn
De materiaalmix tussen hout en beton zorgt voor een unieke sfeer De materiaalmix tussen hout en beton zorgt voor een unieke sfeer

Bij de ondersteuningssituaties zijn Würth ASSY ® plus voldraadschroeven aangebracht om de dwarsspanning te versterken. Horizontale belastingen die hier optreden, worden overgebracht door Würth ASSY ® plus VG 4 ETX (14 x 800 mm) schroeven. De houten elementen van de plafondconstructie zijn volledig geprefabriceerd met de betonelementen in de fabriek samen met de genoemde houtschroeven. De voormontage garandeert aanzienlijke tijd- en kwaliteitsvoordelen.

In de plafonds werden 110.000 Würth ASSY ® plus schroeven met volledige schroefdraad in drie verschillende afmetingen geïnstalleerd. Deze hoeveelheden moesten binnen twee weken beschikbaar zijn. Würth kon hier op indrukwekkende wijze demonstreren wat het kan. Voorwaarde hiervoor was een vroege integratie van de Würth-ingenieurs in de planningsfase en een met Würth overeengekomen planning.

Würth ondersteunt van idee tot oplevering

Dankzij de goede samenwerking en de grote knowhow van de Würth-gespecialiseerde ingenieurs, begeleidt Würth zijn klanten door alle werkfasen van een bouwproces. Al in de conceptplanningsfase krijgt u ondersteuning van ons. Met professioneel en individueel advies begeleiden wij u naar een veilige, voordelige en constructief realiseerbare oplossing. Ook bij de planning en dimensionering van lastige detailverbindingen staat de technische key account de klant bij. Verwerkingsspecificaties, aanbestedingsteksten en conversies zijn hierbij vanzelfsprekend. Het nauwe contact tussen de verschillende afdelingen in het Würth-bouwplaatsprojectmanagement maakt het mogelijk om het bijna onmogelijke mogelijk te maken. Wij ondersteunen u graag bij uw bouwprojecten. Schrijf ons een e-mai lengineering@wuerth.com.

Bouwproject

EDGE Suedkreuz Berlijn

Hildegard-Knef-Platz 2 en 3, 10829 Berlijn

Bouwer

OVG Real Estate-dochter EDGE

Architect

TCHOBAN VOSS Architecten

Rosenthaler Strasse 40-41, 10178 Berlijn

Uitvoerend bedrijf

ARGE SXB, Südkreuz Berlijn ZECH Bau GmbH, CREE Germany GmbH