Alleen voor ondernemers  

Uitgebreide productinformatie

125.000 artikelen

Snelle levering

Uw eigen contactpersoon

Alleen voor bedrijven

Welk smeervet gebruik ik voor welke toepassing?

Ontdek welke soorten smeervetten er zijn en waar je ze voor kunt gebruiken

Alle smeervetten zijn toch hetzelfde, dus waarom zou je meer geld uitgeven aan een duurder vet...” In deze blog leggen we uit waarom dat niet zo is! Om het juiste smeervet te kiezen is het belangrijk om te weten uit welke stoffen smeervet kan bestaan, welke specifieke eigenschappen deze bezitten en waar je het vet voor kunt gebruiken.

Waarom gebruik je smeervet?

Door te smeren vormt er een barrière. Deze barrière creëert een actieve bescherming tussen de bewegende oppervlaktes. Ook verlaagt het de kracht die nodig is om de onderdelen te laten bewegen, en beschermt het tegen roest en vuil.

Smeervetten worden gebruikt in onder andere de volgende sectoren: vervoer (vrachtwagens), landbouw, bouw (kranen), maritiem en industrie (machines).

 

Bekijk hieronder welke producten voor welke voertuig wordt geadviseerd.
Smeetvetten_Bouwmachines
Smeetvetten_land_en_Bosbouw
Smeetvetten_zwaar wegtransport
1 . MULTIPURPOSE I

Art.nr. 0893 870 1    400g standaard koker
Art.nr. 0893 870 101 400g Lube Shuttle® koker
Art.nr. 0893 870 118 18kg emmer

2. MULTIPURPOSE II

Art.nr. 0893 871 1    400g standaard koker
Art.nr. 0893 871 101 400g Lube Shuttle® koker
Art.nr. 0893 871 118 18kg emmer

3. HOOGWAARDIG SMEERVET BEDRIJFSWAGENS

Art.nr. 0893 881 400 400g standaard koker
Art.nr. 0893 881 402 400g Lube Shuttle® koker
Art.nr. 0893 881 401 18kg emmer

4. LONG-LIFE III

Art.nr. 0890 402  400g standaard koker
Art.nr. 0890 402 1 400g Lube Shuttle® koker
Art.nr. 0890 402 4 18kg emmer

5. MULTIFUNCTIONEEL VET VOOR BOUW/LANDBOUW

Art.nr. 0893 874 1  400g standaard koker
Art.nr. 0893 874 400 400g Lube Shuttle® koker
Art.nr. 0893 874 119 18kg emmer

6. SMEERVET WGF 130

Art.nr. 0893 530  1kg pot

Rode benummering is de beste keuze.

Smeetvetten_zwaar_wegtransport
Smeetvetten_Bouwmachines
Smeetvetten_land_en_Bosbouw
Wurth_catalogus smeervetten

HIGH PERFORMANCE SMERING

Ontdek het volledige scala van Würth smeervetten!

Neem een kijkje in de wereld van Würth smeervetten met ons brede scala aan productcategorieën, allemaal op één plek.Blader door onze uitgebreide catalogus en ontdek het perfecte smeervet voor uw toepassing, ongeacht of u actief bent in de industrie, landbouw of automotive sector. Ons overzicht is ontworpen om u te helpen het ideale product te vinden.

smeervetten
Wat is smeervet en uit welke stoffen bestaat het?

Smeervet is een verdikte olie. Wat, ondanks dat dit hetzelfde klinkt, iets anders is dan een dikke olie. Smeervet is opgebouwd uit een vloeistof, een verdikker en eventuele additieven. Een smeervet heeft meestal de samenstelling van 80-90% basisolie, 5-15% verdikker en 2-7% Additieven.

Door het mengsel iets aan te passen, kan een smeervet verschillende eigenschappen krijgen.

De olie is het smerende middel. Hierin kan je onderscheid maken tussen minerale olie, synthetische olie en biologisch afbreekbare olie. De verdikker gaat een groot verschil maken in het gebruik van het vet. De verdikker zorgt onder andere voor thermische en mechanische stabiliteit, voor de vloei eigenschappen bij lage temperaturen en gecontroleerde olieseperatie. Kort samengevat zorgt de verdikker dat het vet een spons wordt. Deze spons laat dan onder druk de olie los wat weer zorgt voor smering.

Additieven zorgen voor andere eigenschappen van het smeervet. Zo zorgen additieven voor een kleur, maar ook voor weerstand tegen extreme druk(EP, Extreme pressure). Voorbeelden van additieven zijn de Anti Oxidanten(AO), Corrosieremmers(CI, Corrosion Inhibitor) en Frictie verlagers(FM, Friction Modifier). Daarnaast zijn er nog de vaste smeerstoffen die toegevoegd kunnen worden aan smeervet, de meest bekende hiervan is PTFE(“teflon”).

Vaste smeerstoffen worden gebruikt bij oscillerende lagers en pen-busverbindingen, bij zeer langzaam bewegende toepassingen en om metaal op metaal contact te vermijden. Ook zorgen vaste smeerstoffen voor een soort droog loop bescherming, als vet door ouderdom niet meer smeert, voorkomen vaste smeerstoffen dat de bewegende delen elkaar direct raken.

Verschillende soorten verdikkers

Zoals eerder genoemd, gaat de verdikker een groot verschil maken in de toepassing van het vet. De meest gebruikte vetten zijn lithium als verdikker. Lithium is namelijk de meest universele verdikker. Dit is eenvoudig weergegeven in het volgende web van eigenschappen:

smeervetten

Dit web laat de verschillende omstandigheden zien waar een vet mee te maken krijgt. Deze omstandigheden zijn weer te vertalen naar eigenschappen van een vet.

Als we dit invullen met de eigenschappen van Lithium als verdikker, zien we het volgende web ontstaan:

lithium

Lithium scoort op alle eigenschappen redelijk. Deze verdikker wordt dan ook gebruikt voor de Multifunctionele vetten:

Multifunctioneel vet I

Meest allround lithium smeervet voor algemene smering van onderdelen en een breed scala aan glij- en rollagers.

Multifunctioneel vet II

Allround lithium vet, met Grafiet als vaste smeerstof. Daardoor ook geschikt voor langzaam bewegende delen.

Long-life vet III

Vet voor verlengde smeerintervallen, Langere effectieve smering door hoge basisolieviscositeit en een uitgebalanceerd EP & AW(Anti Wear) additievenpakket

Twee andere verdikkers zijn Lithium-Calcium en Lithium Complex, deze verdikkers hebben ieder hun eigen web met eigenschappen zoals je ziet op de afbeelding hieronder.

Lithium calcium
Lithium complex

Voordelen Lithium-Calcium

Lithium-Calcium is door de vuil en waterbestendige eigenschappen dus een perfecte verdikker voor vuile omstandigheden zoals in de bouw of de landbouw. Lithium-Complex maakt met zijn gebalanceerde eigenschappen en hoge temperatuurbestendigheid een hoogwaardig smeervet voor bedrijfswagens.

Multifunctioneel vet voor Bouw/Landbouw

Lithium Calcium vet: dé keuze voor landbouw, loonwerk en grondverzet applicaties waar water en vuil problematisch zijn.

Marinevet

Lithium Calcium vet met PTFE: lost niet op in water en stoom, bestand tegen veel trillingen en heeft een goede hechting op metaal.

Smeervet van hoge kwaliteit voor bedrijfswagens

Lithium complex vet: Hoogste kwaliteit, voldoet aan de specificaties van toonaangevende voertuigfabrikanten, oa geschikt voor wiellagersmering door de hoge temperatuurbestendigheid.

Het juiste smeervet kiezen

Hoe kies je het juist vet bij de juiste toepassing? Dat is natuurlijk de belangrijkste vraag. Met de eigenschappen die in het web staan, kan iedere toepassing omschreven worden. Werk je dus bijvoorbeeld met een graafmachine in stoffige omstandigheden, dan heb je dus een vet nodig wat een goede barrièrevorming heeft en daarmee dus goed in “vuile” omstandigheden gebruikt kan worden. Om je te helpen met het maken van de juiste keuze hebben we een tabel gemaakt met daarin onze smeervetten en de belangrijkste eigenschappen:

smeervetten selectie

In deze tabel zijn dan nog twee vetten met verdikkers te vinden die nog niet besproken zijn. Dit zijn specifieke vetten met het NSF keurmerk (meer lezen? Klik hier).

Deze vetten hebben hoge additievering nodig om de behaalde eigenschappen te halen, hebben daarbij een specifieke gebruiksaanwijzing en zijn over het algemeen duurder dan vetten met meer gangbare verdikkers. Dit lijkt dus volgens de score vergelijkbaar met het Hoge kwaliteit smeervet voor bedrijfswagens, maar kent alleen toepassing in de voedsel industrie.

*Belangrijk bij het selecteren van vetten is om altijd de aanwijzingen van de fabrikant van de machine te volgen!

Verschillende soorten verpakkingen

Standaard koker
Standaard koker

Wordt gebruikt met vetspuiten met veer om druk op te bouwen zodat er geen lucht bij komt. Lastiger om te wisselen.

Lube shuttle
Lube shuttle

Dit is een koker die zonder lucht is gevuld, zodat het wisselen makkelijker is, en het patroon helemaal leeg gaat.

emmer
Emmer

Grotere hoeveelheid, kan gebruikt worden op een wagentje ipv vetspuit of om vetspuit/koker opnieuw te vullen

Toebehoren