Alleen voor ondernemers  

Alleen voor bedrijven

Uitgebreide productinformatie

125.000 artikelen

Snelle levering

Uw eigen contactpersoon

Welke steiger heeft u nodig voor uw project?

Vouw- & Rolsteigers

Naast bordestrappen, dubbele trappen en verschillende soorten ladders heeft Würth ook een vouw-en rolsteiger in haar programma. Maar wanneer kies je nu voor welke steiger? Door antwoord te geven op de vragen in deze blog kom je hier gemakkelijk achter.

Ga ik de steiger binnen of buiten gebruiken?

Een vouwsteiger ook wel een kamersteiger genoemd wordt veelal voor binnen gebruikt. Daarnaast wordt een rolsteiger vaak buiten gebruikt. Natuurlijk is het mogelijk om beide steigers te gebruiken voor zowel binnen als buiten. Een van de onderdelen waardoor de rolsteiger uitermate geschikt is voor buiten, zijn de in hoogte verstelbare dubbel geremde 125mm wielen met robuuste kantelremmen. Op deze manier is de rolsteiger eenvoudig horizontaal en waterpas vlak te stellen. Gebruik hiervoor de lichtmetalen waterpas Hierdoor kan deze steiger bijna op elke ondergrond gebruikt worden. De vouwsteiger is uitgevoerd met 4x geremde 125mm wielen met rubberloopvlak. Deze zijn niet in hoogte te verstellen.

Wat is de werkhoogte waarop ik moet gaan werken?

Eerst een korte uitleg over het verschil tussen platformhoogte en werkhoogte. De werkhoogte is de hoogte waarop je kunt werken wanneer je op het steigerplatform staat. Dus als je dit uitdrukt in een simpele rekensom: Platformhoogte + eigen lichaamslengte = de werkhoogte. Gemiddeld wordt er 2 meter gerekend bij eigen lichaamslengte. Aangezien vrijwel iedereen deze lengte kan bereiken wanneer de armen zijn uitgestrekt.

Voor alle klussen waar je net boven je macht moet werken is een vouwsteiger de ideale oplossing. Denk hierbij aan schilder- en stukadoor klussen en renovatie werkzaamheden. Onze Basic vouwsteiger is standaard te gebruiken tot een werkhoogte van 3.00 meter. Wanneer je werkzaamheden vooral buiten uitvoert op hogere hoogtes dan 3.00 meter raden wij onze Rolsteiger Expander One aan.

Wat is de maximale toegestane werkhoogte?

Steigers binnen tot een werkhoogte van 12 meter en steigers buiten tot een werkhoogte van 8 meter hoeven officieel niet verankerd te worden. Steigers die geschikt zijn voor werken boven deze hoogtes dienen wel verankert te worden aan de gevel of binnenmuur en zijn de maximaal toegestane werkhoogtes voor zowel binnen als buiten: 12 meter voor een smalle en 20 meter voor een brede rolsteiger. Zowel onze vouw- als rolsteiger zijn smalle steigers waarbij de maximale werkhoogte dus ligt bij 12 meter.

Let op: bij het werken op hoogte kan de wind erg gevaarlijk zijn

Daarom is het bij windkracht 6 ook verplicht een steiger te verankeren.

Is een veiligheidsharnas verplicht bij het gebruik van een steiger?

Wanneer er een kopleuningframe en twee horizontaalschoren (op knie- en heuphoogte) aanwezig zijn is een veiligheidsharnas niet verplicht. Echter gekeken naar de jaarlijks tientallen ernstige ongevallen met steigers (bron: Inspectie SZW) raden wij een veiligheidsharnas zeker aan. Dit biedt extra veiligheid waardoor je ook geruster op de steiger je werkzaamheden kunt uitvoeren. Boven een werkhoogte van 6 meter dient de veiligheidsharnas te worden voorzien van een valdemper

Rolsteiger Expander One of Rolsteiger Basic?

De Rolsteiger Expander One wordt standaard geleverd met stabilisatoren. Deze kunnen worden gebruikt om de basis van de rolsteiger te vergroten en daarmee de stabiliteit te verhogen. Bij rolsteigers dienen stabilisatoren altijd te worden toegepast vanaf een platformhoogte van 4 meter

Beide steigers voldoen aan de NEN-EN 1004, klasse 3 en zijn voorzien van de benodigde sterkte- en stabiliteitsberekeningen.