Alleen voor ondernemers  

Uitgebreide productinformatie

125.000 artikelen

Snelle levering

Uw eigen contactpersoon

Alleen voor bedrijven

Handwerkstatt stageweek Oostenrijk

Tijdens de “Handwerkstatt” stageweek in Oostenrijk hebben 9 leerlingen van de Bossche Vakschool samen met 8 Franse en 8 Duitse leerlingen allerlei klussen uitgevoerd rondom de Heilbronner Hütte in Montafon (Oostenrijk). De reis is een initiatief van de Stichting Würth.

Handwerkstatt

De Stichting Würth is in het jaar 1987 door Prof. Dr. h. c.mult. Reinhold en Carmen Würth opgericht. Het betreft een charitatieve stichting, die projecten bevordert op het gebied van kunst & cultuur, onderwijs & algemene ontwikkeling, evenals onderzoek & wetenschap. Tot de tak onderwijs & algemene ontwikkeling behoort ook het Competentiecentrum Economisch Onderwijs Baden-Württemberg. Zij stellen tot doel om economische thema‘s sterker in het schoolonderwijs te verankeren en de kennis over economische processen en ondernemerschap bij scholieren en leerkrachten te verbeteren. De beroepsmatige oriëntering is als onderdeel van het economisch onderwijs ook een belangrijk aspect. In het jaar 2018 heeft in dit kader voor de eerste keer de „HANDWERKSTATT“ in samenwerking met de Duitse Alpenvereniging (DAV) plaatsgevonden.

Dit concept werd in 2019 uitgebreid, om tijdens de HANDWERKSTATT een uitwisseling van scholieren met verschillende nationaliteiten mogelijk te maken. Deze land overschrijdende samenwerking heeft als doel om het begrip van jongeren voor elkaar en voor een gemeenschappelijk Europa te bevorderen.

Waarom wordt de HANDWERKSTATT georganiseerd?

Het gebrek aan vakmensen is met name in de bouw-, metaal- en installatiesector merkbaar. Een instroom van nieuw personeel is dringend nodig. Echter, omdat het combinatie-onderwijs binnen de vaktechnische opleidingen vaak toch meer theoretisch georiënteerd is, geven jongeren vaak de voorkeur aan het volgen van een vervolgstudie. De HANDWERKSTATT praktijkstage stelt scholieren in staat om in de praktijk met hun handen te werken en daarmee een indruk te krijgen van het werkprofiel van deze vaktechnische beroepsgroepen.

Wat houdt de HANDWERKSTATT in?

Tijdens de HANDWERKSTATT praktijkstage werken de deelnemers in teamverband aan verschillende praktijkprojecten, zoals bijvoorbeeld de bouw van een houten brug, het plaatsen van een natuurstenen muur of het repareren van wegen. Door middel van een nauwe samenwerking met vakmensen uit de verschillende beroepen, kunnen de scholieren, onder professionele begeleiding, eigen ervaringen opdoen om zo de criteria voor de opleiding en het beroep beter in te kunnen schatten. Samen kunnen zij hun talent in combinatie met verschillende gereedschappen en werkmaterialen laten zien. De “denkpauzes” gedurende de avond maken het mogelijk om het eigen handelen te evalueren en het teamwork te verbeteren.

Oostenrijk2 Oostenrijk 3 Oostenrijk 4