Alleen voor ondernemers  

Uitgebreide productinformatie

125.000 artikelen

Snelle levering

Uw eigen contactpersoon

Alleen voor bedrijven

Adembescherming

In onze werkomgeving liggen voortdurend zichtbare en onzichtbare gevaren op de loer. Losse stofdeeltjes, zoals fijnstof, rook en nevel zijn vaak niet met het blote oog zichtbaar, maar kunnen geleidelijk aan wel leiden tot beschadigingen aan de longen en bloedsomloop. Bij het werken met oplosmiddelachtige stoffen, bijvoorbeeld bij verf en lakspuiten of bij de inzet van chemische middelen is adembescherming een noodzaak.

Voordat er überhaupt adembescherming moet worden gedragen, is het van belang dat er eerst wordt gecontroleerd of de gebruikte machine of toepassing een geïntegreerd stof afzuigingssysteem heeft. Wanneer er geen stofafzuiging beschikbaar is, is het van belang het juiste adembeschermingsmasker te dragen bij de werkzaamheden en risico’s die daarvoor is geschikt.

Het begint bij de basis, de risicobeoordeling. Dit hangt allemaal af van de betreffende concentratie en de vorm van de voorkomende gevaarlijke stoffen. Voor de concentratie en vorm van de stof, moeten er verschillende filterklassen, filter- en maskertypes worden gekozen.

De grenswaarde
De grenswaarde is de maximaal toegestane concentratie van een (gevaarlijke) stof in de werkomgeving van een persoon. Door de overheid zijn er een aantal grenswaarden vastgesteld. Adembescherming is niet nodig wanneer deze grenswaarde niet wordt overschreden, tenzij anders is voorgeschreven.

Grenswaarden worden uitgedrukt in:

  • ppm parts per million
  • mg/m3 milligram per kubieke meter
  • v/m3 vezels per kubieke meter

Wat zijn de risico’s van vervuilde lucht?

De risico’s van het inademen van gevaarlijke stoffen zijn niet altijd voor iedereen hetzelfde. Hoe groot het risico is hangt af van:

  • Welke stof(fen) er aanwezig zijn;
  • De hoeveelheid stof(fen) er aanwezig zijn;
  • In welke vorm(en) deze stoffen aanwezig zijn
  • Hoe lang een persoon werkzaam is in de vervuilde lucht.

Na het inademen van gevaarlijke stoffen kunnen er verschillende symptomen optreden. Dit kan direct na het inademen gebeuren, of pas na een langere periode optreden. Enkele voorbeelden van symptomen zijn:Hoofdpijn, keelklachten, hoesten, kortademigheid en/of benauwdheid.

Bepaal het juiste type ademhalingsbescherming

Wegwerp stofmasker
Wegwerp stofmasker

Een wegwerpmasker heeft een vaste vorm, dat vóór het eerste gebruik uitgevouwen moet worden. Zoals de naam al zegt zijn deze voor kortstondig gebruik. De verschillende uitvoeringen (FFP1/FFP2/FFP3) zijn er met en zonder uitademventiel. De keuze voor welke klasse hangt af van de werkzaamheden en de stoffen in de omgeving.

Halfgelaatmasker
Halfgelaatmasker

Deze maskers bestaan uit een zachte, aangename maskerbehuizing voor een optimale luchtdichte pasvorm en een dubbele filter voor lange ademweerstand. In combinatie met de juiste filter is het halfgelaatsmasker geschikt voor chemie-, verfverwerkings-, hout-, kunststofverwerkende bedrijven, maar ook voor autowerkplaatsen.

Volgelaatmasker
Volgelaatmasker

Volgelaatsmaskers kunnen overal worden gebruikt waar dampen, oplosmiddelen en gassen voorkomen. In deze omgevingen zijn effectieve adem- en gezichtsbescherming vereist. Denk hierbij aan industrieën, energiesector, afvalbedrijven en ambachtelijke sector. Het masker is voorzien van een dubbele filter wat zorgt voor een langer ademweerstand en een optimale gewichtsverdeling.

Verfspuitmasker
Verfspuitmakser

Het verfspuitmasker spreekt voor zich, die is geschikt tijdens het verven (spuiten) en werken met oplosmiddelen. Het masker is voorzien van een gasfilterend halfgelaatsmasker. Deze beschermt tegen gassen, dampen, fijnstof en deeltjes die vrijkomen tijdens het spuiten en voorzien van een comfortabele luchtdichte pasvorm en een verstelbare hoofdband.

Filterklassen voor wegwerp stofmaskers

Ons kleurcodesysteem vereenvoudigt de keuze van de juiste adembescherming tijdens uw werkzaamheden. De kleur van de hoofdbanden toont de klasse van de adembeschermingsmaskers en zorgt voor extra zekerheid. Daarnaast maakt het kleurcoderingssysteem het mogelijk om de verplichting tot het dragen van ademmaskers te bewaken.

 

Classificatie van filterklassen - FFP = Filtering Face Piece
Op basis van de risicobeoordeling wordt de juiste adembescherming gekozen, de filters zijn onderverdeeld in 3 verschillende klassen:

Filterklassen
Filter-klasse Toepassing Grenswaarde
FFP1 Niet-toxischeen niet-fribogene deeltjes, stof en aerosolen Maximaal tot 4-voudig de grenswaarde
FFP2 Gezondheidsschadelijke resp. minder giftige partikelen, sotffen, vaste en vloeibare aerosolen, nevel en rook Maximaal tot 10-voudig de grenswaarde
FFP3 Schadelijke / giftige stoffen / nevel/ rook, vaste en vloeibare aerosolen, zoals kankerverwekkende stoffen, enzymen en micro-organismen (virussen, bacteriën, schimmels) Maximaal tot 30-voudig de grenswaarde

Hoe zet u veilig een adembeschermingsmasker op?

Stap 1- adembescherming
Leg het masker in uw hand

Gebruik beide handen om de hoofdband voorzichtig iets uit te rekken (niet nodig voor een hoofdband van textiel). Plaats het voorgevormde of uitgevouwen masker in uw hand zodat u tegen de binnenkant aankijkt en de banden naar naar beneden hangt hangen.

Stap 2 - adembescherming
Opzetten

Plaats het masker onder uw kin, neusklem omhoog. Plaats de onderste band om de nek en houd de bovenste band op zijn plaats met de andere hand.

Stap 3 - adembescherming
Hoofdband

Plaats de bovenste band boven de oren en pas de neusklem aan. Sluit en/of verstel de hoofdband indien mogelijk.

Stap 4 - adembescherming
Testen

Controleer of het masker goed vast zit: leg beide rond het masker en adem krachtig uit. Als er aan de randen lucht ontsnapt, stel de neusklem en/of hoofdband opnieuw af.

Let op : indien een strakke pasvorm niet wordt bereikt, gelieve de werkplek niet betreden!

De belangrijkste eigenschappen van Würth wegwerpmaskers
Vouwmasker

Krachtig wegwerpmasker met uitstekend draagcomfort en een optimale pasvorm

Brochure

Bestel uit de Brochure

In de Safety at Work Brochure vindt u onze persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) per thema.

Blog - Meer informatie

4 tips voor de juiste adembescherming

We doen het duizenden keren per dag, zonder veel moeite: we ademen. Zo voorzien we ons lichaam van vitale zuurstof. Maar soms zitten er schadelijke stoffen verborgen in de lucht die ons in leven moet houden. Geschikte adembescherming is daarom van het grootste belang. We hebben samengevat hoe je de juiste adembescherming kunt kiezen.

Lees nu

Adembeschermingsgids

In de digitale adembeschermingsgids vindt u informatie over de filterklasse en vooral over het toepassingsoverzicht. In het toepassingsoverzicht moet worden opgemerkt dat de opgegeven filterklassen minimumvereisten zijn en bedoeld zijn ter oriëntatie. Het is de verantwoordelijkheid van de gebruiker om vóór gebruik te controleren of het masker voldoet aan de vereisten voor gevaarlijke stoffen en concentraties.