Alleen voor ondernemers  

Uitgebreide productinformatie

125.000 artikelen

Snelle levering

Uw eigen contactpersoon

Alleen voor bedrijven

Spouwverankering
Spouwverankering
Spouwverankering

Spouwverankering

In de NEN-EN 1996-1-1+A1: Eurocode 6 (Ontwerp en berekening van constructies van metselwerk) wordt een spouwanker omschreven als ‘product om één blad van een spouwmuur, door de spouw heen, aan het andere blad of aan een raamwerkconstructie of een achterwand te bevestigen’. Spouwankers moeten in staat zijn de windbelasting over te dragen van het belaste blad naar het andere spouwblad, de achterwand of een steunpunt. Een andere functie van de spouwankers is om het isolatiemateriaal op zijn plaats te houden.

 

Een spouwmuur is eenvoudig uitgelegd een muur die uit 2 delen bestaat (binnen- en buitenmuur). De spouw is de ruimte tussen deze 2 delen. Een gebouw voorzien van een spouwmuur heeft een aantal belangrijke functies:

  • Warmte isolerend
  • Geluid isolerend
  • Regenwerend
  • Dragend
  • Estetisch

Een groot deel van de woningen die vanaf de jaren 20 zijn gebouwd beschikken over een spouwmuur. Vanaf de jaren 60 is het ook daadwerkelijk verplicht gesteld om een woning te voorzien van een spouwmuur om vochtproblemen tegen te gaan. Vanaf de jaren 70 werd er door de steeds hogere eisen steeds meer isolatie in de spouw geplaatst. Door de steeds hogere eisen werd de isolatie steeds dikker en daarmee de materiaalkeuze uitgebreider. Dit resulteerde erin dat het buitenblad en de hoofddraagconstructie 2 losse onderdelen zijn die met constructieve spouwankers verbonden dienen te worden. De hedendaagse spouwmuurconstructie moet volgens het bouwbesluit (1 januari 2021) een warmteweerstand hebben van RC 4,7 m2K/W. Afhankelijk van de gekozen isolatiematerialen zal de breedte van de spouw variëren. Naast de gekozen isolatiematerialen is het van belang om een luchtspouw voor de isolatie te ontwerpen met een minimale breedte van 40mm.

De juiste spouwverankering voor een gebouw is afhankelijk van een aantal factoren:

  • classificatie milieuklasse
  • toegepaste bouwmaterialen
  • de spouwbreedte
  • het type isolatiemateriaal
  • de windbelasting

Over het algemeen geldt voor een spouw van een buitengevel dat een milieuklasse MX3.2 moet worden aangehouden. In deze milieuklasse dient een spouwanker uit materiaal RVS AISI 316 (A4) (werkstofnummer 1.4362, 1.4401, 1.4404, 1.4571) te worden toegepast.

HET ASSORTIMENT

Het spouwverankeringsassortiment is onder te verdelen in 2 groepen.

1. Doorsteekmontage isolatie, met behulp van een isolatieplug.
De isolatieplug is weer onder te verdelen in 3 typen:

  • Uni-flexplug: de sterke eigenschappen van de UNI-plug en de Flex plug zijn in één model verwerkt. Hierdoor wordt een strakke en veilige bevestiging van zowel minerale wol als harde isolatie gerealiseerd. Deze isolatieplug kan worden gemonteerd met een UNI-(lijm)slag-en indraaispouwanker van Ø4mm en Ø5mm.
  • Uni-perfoplug: is speciaal ontwikkeld voor de bevestiging in geperforeerde baksteen: het unieke ontwerp, garandeert een sterke en zekere bevestiging in de ‘holle kamers’ van de constructie. De UNI-perfoplug kan gecombineerd worden met een UNI-(lijm) indraaispouwanker van Ø4mm.
  • Instortplug: Deze isolatieplug is speciaal ontwikkeld voor de prefabbetonfabrieken waarbij de isolatie, voorzien van de instortplug, op het natte beton gelegd wordt.

2. Vooraf geplaatst spouwanker waarna de isolatie over het spouwanker heen wordt gedrukt

De tweede groep spouwankers kan onderverdeeld worden in een subgroep waarbij de spouwankers meegenomen worden in de lintvoeg (de bekende prikspouwankers en de UNI-L spouwankers). En een subgroep waarbij de ankers mechanisch worden geplaatst in een reeds opgetrokken binnenblad (door middel van het aanbrengen van een kraagplug). Denk hierbij aan de UNI-Slagspouwanker, UNI-indraaispouwanker, UNI-lijmslagspouwanker, UNI-lijmindraaispouwanker en het Kopgevelanker.

Naast bovenstaande subgroepen zijn er nog ankers voor speciale toepassingen, zoals het Prefab lijmspouwanker, UNI-HSB spouwanker, UNI-prefab spouwanker en het renovatiesysteem.

Belangrijk voor deze groep zijn de isolatieclips ook wel bekend als de Uni-clips, Lipclips en klemringen.

Brochure Spouwverankering

SPOUWANKERS

TOEBEHOREN

VERWERKINGSGEREEDSCHAP