Documentatie en monitoring waterstof maatregelen. Na het implementeren van de maatregelen is het van belang goed te documenteren welke maatregelen genomen zijn. Niet alleen voorkomt dit aansprakelijkheid bij eventuele incidenten, vaak vraagt een veiligheidsregio of bevoegd gezag hier ook om bij inspecties.
Het is dus aan te raden om werkbestanden bij te houden waarin wordt gedocumenteerd wanneer een bepaalde maatregel is genomen en wie daar verantwoordelijkheid voor draagt. Ook is het van belang altijd de laatste kalibratie rapporten en leveranciersdocumentatie bij te voegen. Bij de oplevering van het explosie veiligheidsdocument leveren wij een dergelijk werkbestand altijd aan.
“Een belangrijke eis die voorkomt uit de ATEX 153 richtlijn is dat het explosieveiligheidsdocument te allen tijde actueel moet worden gehouden. Als er wijzigingen zijn op de arbeidsplaats, aan arbeidsmiddelen of het arbeidsproces, dan dient een werkgever het EVD te updaten. Zo beschikt de organisatie altijd over een compleet inzicht in alle ATEX risico's.”
José Marin – Hogere veiligheidskundige
Voorkom dat je EVD niet meer voldoet.
Bedrijven weten niet goed wanneer er ‘substantiële’ wijzigingen hebben plaatsgevonden in hun werkzaamheden of werkplaats. Daarnaast komt ook vaak dat het EVD na verloop van tijd niet meer ‘top-of-mind’ is, waardoor aanpassingen niet verwerkt worden. Laat je EVD dus jaarlijks checken of deze nog voldoet.