Alleen voor ondernemers  
Constructieplug SHARK® UR
DE ENIGE CONSTRUCTIEPLUG MET GOEDKEURING VOOR IN 100 VERSCHILLENDE BOUWONDERGRONDEN.

De nieuwe SHARK® UR – meer ondergronden, minder problemen

DE ENIGE CONSTRUCTIEPLUG MET GOEDKEURING VOOR IN 100 VERSCHILLENDE BOUWONDERGRONDEN.

De nieuwe SHARK® UR – meer ondergronden, minder problemen

CONSTRUCTIEPLUG SHARK ® UR

De talloze en steeds nieuwe baksteensoorten op de bouwplaatsen brengen werkvoorbereiders en verwerkers telkens bij de vraag, wat is nu het juiste bevestigingsmiddel? Würth houdt de bouwmateriaalontwikkelingen nauwlettend in de gaten met als resultaat de introductie van de nieuwe SHARK ® UR . Met een unieke ETA-classificatie voor meer dan 100 beproefde en geteste, moderne bouwmaterialen, bijt de kunststof constructieplug zich vast in bijna alles! De veelzijdigheid maakt productselectie eenvoudiger, bespaart opslagkosten en vermindert kans op foutief gebruik.

constructieplug SHARK® UR

• ETA beoordeling voor meer dan 100 bouwmaterialen

• Lagere opslagkosten

• Vermindert kans op foutief gebruik

• Ideaal voor onderconstructies voor gevels, plafonds en daken

• Snelle en moeiteloze montage

SHARK ® UR

ETA beoordeling voor meer dan 100 bouwmaterialen

De door Würth ontwikkelde SHARK ® UR kunststof constructieplug is getest op meer dan 100 bouwmaterialen als onderdeel van een ETA-beoordeling. Waaronder beproefde en moderne bakstenen van verschillende soorten. Van massieve bouwmaterialen zoals massieve kalkzandsteen, baksteen of cellenbeton tot geperforeerde bakstenen met verschillende kamerformaten, isolatiemateriaal, dichtheid en druksterkte.

ETA

De geassocieerde ETA assessment (ETA-08/0190) omvat de reeds beschikbare SHARK ® UR 10 (plug Ø 10) en de nieuwe SHARK ® UR 8 (pluggen Ø 8) . Deze zijn verkrijgbaar in 2022 en levert een nauwkeurig overzicht van de mogelijke verankeringsondergronden per plugdiameter.

De uitgebreide ETA beoordeling is uniek op de markt en maakt de SHARK ® UR tot een ware universele constructieplug.

Het veelzijdige gebruik maakt het dagelijks leven op verschillende manieren gemakkelijker zoals:

 • Eenvoudige productselectie
 • Lagere opslagkosten
 • Vermindert de kans op foutief gebruik

Uittreksel van goedgekeurde ankergronden

Massieve bakstenen met een dichte structuur
Massieve baksteen (Mz), massieve klinker (KMz) en massieve kalkzandsteen (KSV)
Geperforeerde bakstenen met een dichte structuur Geperforeerde bakstenen (HLz) en geperforeerde kalkzandsteen (KSL) Beton
Gescheurd beton, ongescheurd beton en kanaalplaatvloeren
Massieve bakstenen met een poreuze structuur,
gas/cellenbeton en lichtgewicht beton
Geperforeerde bakstenen met een poreuze structuur
Holle blokken van lichtgewicht beton
 
De aanduiding van de producent van de goedgekeurde ankergronden vind je in de: ETA beoordeling (ETA-08/0190) te lezen.

Wat te doen met onbekende stenen?

Als het type steen in kwestie niet bekend is, kan een ruwe bepaling worden uitgevoerd. Heb jij nog vragen? Dan voeren wij graag uittrekproeven ter plaatse uit.

Ideaal voor onderconstructies voor gevels, plafonds en daken

Verkrijgbaar in twee kopvormen, twee materialen en in totaal 31 afmetingen, is met name de SHARK ® UR 10 een ideale bevestigingsoplossing voor onderconstructies op gevels, plafonds en daken.

Houten onderconstructies
Houten onderconstructies
Metalen onderconstructies
Metalen onderconstructies
CONSTRUCTIEPLUG

Verzonken kop en zeskant kop met aangeperste ring

Het ontwerp van een verzonken kop maakt een schone, verzonken montage door het hout mogelijk. Met de variant van de zeskantkop kunnen hoekankers of opzetstukken van metaal worden bevestigd. De kraag op de plug voorkomt contactcorrosie en het binnendringen van vocht in het boorgat.

Gegalvaniseerd staal en A4 roestvast staal

Alle vier de kopvormen zijn verkrijgbaar in gegalvaniseerd staal en roestvast staal A4. Het verzinkte staal is voldoende voor bevestiging in een droge omgeving. Als dit materiaal bijvoorbeeld bij montage achter de gevelbekleding komt, dan is het van belangt om het gebied rond de schroefkop af te schermen. Op deze manier kan er geen vocht in de plughuls kan binnendringen. De RVS A4 uitvoeringen kunnen binnen, buiten, in een industriële atmosfeer en nabij zee worden toegepast.

Overigens veroorzaakt de plug geen verplichte vorstonderbrekingen. Dit omdat de hoogwaardige kunststof verwerking volgens de ETA-beoordeling mogelijk maakt, zelfs bij lage temperaturen 1) .

1) Temperatuur in de verankeringsondergrond: ≥ –20 ° C, temperatuur van de ankerhuls: ≥ 0 ° C

Vanaf 2022: SHARK ® UR 8 voor meer toepassingen

De SHARK ® UR biedt vanaf 2022 meer toepassingsmogelijkheden. Dan is namelijk het kunststof constructieplug ook verkrijgbaar met een diameter van 8 en voegt 23 afmetingen toe aan het assortiment. Deze omvatten versies met stokschroeven voor W- en E-installatie of schroeven met platte kop voor kozijnbevestiging.

Om de planning van kozijnaansluitingen te vereenvoudigen bevat de ETA-beoordeling (ETA-08/0190) informatie over de schuifbelastingen van de SHARK ® UR in de dagkant van veel voorkomende stenen.

Snelle en moeiteloze montage

Montagewerk moet tegenwoordig snel gaan. De SHARK ® UR is daarom uitgerust met functies die het werk voor elke verwerkingsstap gemakkelijker maken.

De vooraf gemonteerde schroef en goedgekeurde doorsteekmontage kan de plug razendsnel door de bevestiging in het boorgat worden ingeslagen. De geïntegreerde stootblokkering voorkomt het voortijdig spreiden van de plug.

Dankzij het lage inschroefmoment kan de schroef moeiteloos worden aangedraaid, maar zet de plug toch betrouwbaar uit. Als de schroef te vast wordt aangedraaid, voorkomt de doordraaibeveiliging dat deze in het boorgat gaat draaien. Ten slotte kan aan de hand van de markeringen op de plug worden gecontroleerd of de minimale plaatsingsdiepte is aangehouden.

Snelle en moeiteloze montage
 • Voorgemonteerde schroef
 • Tijdbesparende doorsteekmontage
 • Niet dieper in het boorgat glippen
 • Spreidt gemakkelijk - maar niet voortijdig
 • Geen doordraaien in het boorgat
 • Optische montagecontrole

4-voudige spreiding verzekert hoge belastingen

SHARK ® UR SHARK ® UR

Dankzij de ingenieuze pluggeometrie spreiden de "tanden" zich in vier richtingen en bijt het zich letterlijk vast in de verankeringsondergrond. Dit zorgt ervoor dat de belasting gelijkmatig en continu over het gehele spreiddeel wordt uitgeoefend.

 • Hoge draaglasten dankzij verbeterde krachtoverbrenging
 • Onmiddellijk belastbaar , geen wachttijden

De exacte belastingswaarden per verankeringsondergrond vind je in ETA-08/0190 of als gereduceerde versie op de productinformatiebladen .