Olaf Martens

27 mei t/m 19 augustus 2005.
Kunstlocatie Würth presenteert Olaf Martens, Maskers en façades.

Voor de eerste maal toont Kunstlocatie Würth fotografie. In deze tentoonstelling maakt u kennis met de Duitse fotograaf Olaf Martens. Veel van de foto’s in deze tentoonstelling zijn gemaakt in Sint Petersburg.

Martens concentreert zich al enige tijd op Sint Petersburg. De stad met haar rijke geschiedenis en communistisch verleden raakt de in Oost Duitsland opgegroeide fotograaf en daagt hem continue uit opnieuw te kijken. Elke foto toont ons een zorgvuldig geconstrueerd schouwspel waar glamour, erotiek en maatschappijkritiek subtiel in elkaar overgaan. De overdreven kunstmatige en sexy foto’s doen ons geloven in een rijk en mysterieus leven waarin de vrouw het middelpunt is. Deze vrouwen verleiden ons, maar zijn daarnaast ook sterk, stoer of opgewekt, uitdagend en arrogant.

Als symbool voor het Westers schoonheidsideaal staan ze tegen een achtergrond van oude huizen, verwaarloosde liften en vergane paleizen. De actrices, revuemeisjes, balletdanseressen of modellen lijken deze illusie veruit boven de realiteit te verkiezen. Met hun betoverende namen als titeldragers geeft Martens op speelse wijze een surrealistisch samengesmolten beeld van het oosten van weleer dat stoeit met de vastgeklonken (vrouw)beelden van het westen.