Beeldhouwwerk en grafiek, R. Jacobsen

17 september 2003 t/m 27 februari 2004

Robert Jacobsen (1912 - 1993)
Beeldhouwwerk en grafiek uit de collectie Würth, Künzelsau (D)

Robert Jacobsen is een belangrijk vertegenwoordiger van abstracte kunst na 1945. In zijn geboorteland Denemarken behoort hij tot de belangrijkste beeldend kunstenaars. Ook buiten zijn geboorteland, met name in Frankrijk en Duitsland, is zijn werk alom gewaardeerd. Binnen de collectie Würth, gezeteld en beheerd in Künzelsau, Duitsland, neemt Robert Jacobsen een sleutelpositie in. Tot nu toe is zijn werk in Nederland niet uitgebreid getoond. Deze tentoonstelling in Kunstlocatie Würth geeft dan ook een, voor Nederland, uniek inzicht in zijn veelzijdig oeuvre.

Het werk van Robert Jacobsen wordt gekarakteriseerd door twee tegenovergestelde beeldmerken: figuratief en abstract. In zijn vroege werk, tot 1947, maakt de Deen antropomorfische figuren en mysterieuze schepsels van hout, graniet of zandsteen. Zijn favoriete medium echter is ijzer. Hij begint hiermee te werken in 1949.

Poëzie in abstractie

Rond die tijd verandert ook zijn werk. Hij wordt beïnvloed door kunstenaars en theorieën die spreken over abstractie en ruimtelijkheid. Hierdoor past hij zelf ook meer en meer abstracte vormen toe in zijn werk. Gaandeweg krijgt zijn werk meer dynamiek, beweging en een ruimtelijke dimensie. Door juist met ijzer te gaan werken, heeft Jacobsen vanaf deze periode zowel een buitengewoon geschikt materiaal als een eigen uitdrukkingsvorm gevonden in ‘scherp gelijnde ruimte omvattende sculpturen’ die hij steeds verder ontwikkelt.

Hiermee doet Jacobsen echter geen afstand van de figuratieve elementen en ideeën. In de kunst die hij na zijn Parijse periode maakt, blijft hij werken met antropomorfe vormen. Binnen al zijn kunstwerken geldt het principe dat strenge en serieuze vormen telkens weer worden vergezeld door humoristische en herkenbare aspecten, haast als een poëtische metafoor voor de zwaarte en de lichtheid van het leven zelf.

Op deze tentoonstelling wordt grafisch werk en een schilderij van Jacobsen getoond. Het staat echter buiten kijf dat zijn beeldhouwwerk in dezetentoonstelling, alsook in zijn totale oeuvre, de hoofdrol speelt. Met deze tentoonstelling hoopt Kunstlocatie Würth dat u zult genieten van de poëzie die deze kunstenaar in zijn abstracte werk heeft weten vast te leggen. Want, zoals Jacobsen het zelf eens verwoordde: “Un sculpteur doit être poète” Een beeldhouwer moet een dichter zijn.
Kunstlocatie Würth
Doreen Pijnenburg-Timmers