Art Faces

15 maart 2006 t/m 22 september 2006
ART FACES - kunstenaarsportretten, Fotografie uit de verzameling van Würth Kunzelsau.

"A picture is not taken with the camera, but with the heart and mind."

Anold Newman In 2003 vormde de, tot dan toe onbekende, maar uitgebreide en bijzondere fotoverzameling van kunstenaars-portretten de aanleiding voor een tentoonstelling bij Kunsthalle Würth. Naast het feit dat de fotoverzameling leest als een ‘wie is wie’ in de moderne kunst-geschiedenis geeft zij ook een overzicht van de kunstenaars wiens werk is opgenomen in de verzameling Würth. Denk bijvoorbeeld aan: Aristide Maillol, Picasso, Georges Braque, Mondriaan en Salvador Dalí. Na het succes in Duitsland valt de beurt aan Kunstlocatie Würth Nederland waar we de foto’s voor de eerste maal aan Nederlands publiek tonen.

De verzameling van het Zwitserse echtpaar Meyer is een ode aan de portretfotografie en aan de kunstenaars van de 20e eeuw. De verzameling kent haar begin in 1975 wanneer de jonge kunstfotograaf François Meyer besluit zich te specialiseren in de portretfotografie. Hij reist de wereld rond om kunstenaars te fotograferen. Dat hij hierin slaagt doet de lijst met indrukwekkende namen wel vermoeden. Het zijn de jaren waarin hij portretten maakt van ondermeer: Andy Warhol, Friedensreich Hundertwasser en Sonia Delaunay-Terk. Het persoonlijk contact met de kunstenaar vormt hierbij het uitgangspunt en meteen de basis voor een geslaagd portret. Het liefst fotografeert Meyer de kunstenaar in zijn atelier zodat een relatie met het werk voor de hand ligt. Een krachtige compositie vormt vervolgens het laatste handelsmerk van zijn werkwijze. De contacten met de kunstenaars doet Meyer op via zijn vader, een fanatiek verzamelaar van onder andere naoorlogse Amerikaanse kunst. Van zijn vader erft François ook smaak, inspiratie en respect voor kunstenaars.

In 1995 besluit François de opgebouwde verzameling aan te vullen met het werk van andere fotografen. Daarbij gaat het niet om het verzamelen van portretten van beroemde kunstenaars, maar om de kracht van het portret zelf. Dit moet een emotie oproepen; een snaar raken. Meyer gelooft in een fotograaf die zich inleeft in de kunstenaar. Veelal in atelier of woonhuis komt de persoonlijkheid van de kunstenaar naar voren welke in relatie met diens werk enkel krachtiger wordt. De magie die deze werkwijze oplevert, maakt de foto’s interessant.

De verscheidenheid in geportretteerde kunstenaars weerspiegelt de uiteenlopende selectie van fotografen die zijn opgenomen in de verzameling. Zo is er werk van Arnold Newman, alom beschouwd als één van de grootste portretfotografen van de 20ste eeuw. Zijn beroemde portret van Piet Mondriaan vormt één van de hoogtepunten in de verzameling Meyer. Ook het portret dat Michel Sima van Picasso maakt behoort tot deze categorie. Het is knap hoe Sima de meest gefotografeerde kunstenaar van zijn tijd toch nog op een frisse manier weet vast te leggen. De jongere generatie fotografen, zoals Oliver Mark, Phillipe Bonan en Sebastiano Piras, verzekeren dat de verzameling een actuele status behoud. Vandaag de dag beslaat de verzameling Meyer meer dan 250 portretten van ongeveer 42 verschillende fotografen.

Binnen het genre portretfotografie nemen kunstenaarsportretten een aparte plek in. Een kunstenaarsportret heeft iets mysterieus aangezien ze ons kennis laat maken met een persoon die we normaal enkel via zijn of haar werk kennen. De tentoonstelling bij Kunstlocatie Würth laat een dwarsdoorsnede van de verzameling Meyer zien. Naast grote namen uit de recente kunstgeschiedenis ligt de keuze voor kunstenaars met hun wortels of een scherpe signatuur in Nederland voor de hand. Naast portretten van Pablo Picasso, Marc Chagall en Andy Warhol is er dus ook aandacht voor Piet Mondriaan, Karel Appel en Ossip Zadkine.