Actuele tentoonstelling

1799

Gunter Damisch - Deel van het geheel
Kunstwerken uit de Verzameling Würth

19.03.2018 – 10.03.2019

De Verzameling Würth is ontstaan in de 60-er jaren op initiatief van prof. dr. h.c. mult. Reinhold Würth en bevat inmiddels 18.000 kunstwerken: schilderijen, beeldhouwwerken en grafiek. Hiervan zijn 1.500 kunstwerken gemaakt door Oostenrijkse kunstenaars en deze behoren tot de meest omvangrijke collectie Oostenrijkse kunst in een privéverzameling buiten Oostenrijk.

Gunter Damisch werd geboren in 1958 in Steyr en stierf veel te vroeg op 30 april 2016 in Wenen. Hij was één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de hedendaagse kunst in Oostenrijk. Kunstlocatie Würth toont in de tentoonstelling ‘Gunter Damisch - deel van het geheel’ bijna 50 van zijn kunstwerken. Een selectie van schilderijen, aquarellen, tekeningen en sculpturen, bieden een inzage in het oeuvre en de wereld van de Oostenrijkse kunstenaar van de laatste 30 jaar.

Met zijn energetisch geladen beeldtaal werd Damisch in de jaren 80 als kunstenaar van de Neue Wilde in één adem genoemd met kunstenaars als Siegfried Anzinger, Erwin Bohatsch en Herbert Brandl. Hij studeerde van 1977 tot 1983 aan de Academie van Beeldende Kunsten in Wenen bij o.a. Arnulf Rainer. Sinds 1992 was Damisch zelf werkzaam aan de Academie in Wenen, als professor in de grafische kunst en druktechnieken.

Damisch’ kunstwerken kenmerken zich door een harmonische, contemplatieve stilte. Toch stralen zij energie uit door het intense kleurgebruik en de voortdurende kronkelende lijnen en lussen, die de illusie wekken buiten de beelddrager verder te gaan en weer terug te verschijnen in het beeld: een kosmische beeldruimte, grenzeloos zonder centrum zoals in Rotweg Weissfeld (2004-2005, Verzameling Würth inv.14875). Het netwerk van slingerende lijnen vormen vlakken, er ontstaan ‘Welten’, werelden en figuren alsof de toeschouwer door een microscoop kijkt. Ze reflecteren een uitsnede van het grote geheel gevangen door de kunstenaar in een moment.

De eerste sculpturen van Damisch ontstonden in de jaren ’80. In eerste instantie leken ze op totempalen: grove houten ontwerpen, kleurrijk, expressief, zoals Zwergenpfahl (1984, Verzameling Würth inv. 1800). Vanaf de jaren ’90 maakte hij bronzen beelden. Met ook hierin een netwerk van gaten, kronkels en figuren.Ze verwijzen naar de levendige fascinatie van de kunstenaar voor mineralogie en geologie. Sinds 2002 gebruikt Damisch voor zijn ruimtelijke werken in toenemende mate aluminium zoals Weltatomium (2007,Verzameling Würth inv. 12183). In zijn sculpturen, waarin de microkosmos zich ontwikkelt in een macrokosmos, zijn ook objecten uit de natuur verwerkt zoals dennenappels, bloesem, stengels en zelfs dierlijke botten, Blaues Weltstammkonstrukt (2011, Verzameling Würth inv. 15618).

Zowel bij de schilderijen en het grafisch werk van Damisch als bij zijn sculpturen spelen de titels van zijn kunstwerken een rol van betekenis. De titels van de kunstwerken geven vaak een poëtisch beeld van het verhalende aspect in zijn werk zoals Rotfeld- Aufstieg (1990, Verzameling Würth inv. 3272). Het zijn zeer compacte samenvattingen van de beeltenissen te noemen.

Activiteiten bij Kunstlocatie Würth

Bij elke tentoonstelling is het mogelijk een rondleiding te boeken en in het verlengde van elke tentoonstelling wordt een educatief programma ontwikkeld voor het basis-en speciaal onderwijs. Alle activiteiten voor het onderwijs biedt Kunstlocatie Würth gratis aan.

De tentoonstelling is gratis toegankelijk van zondag tot en met vrijdag, van 11.00 – 17.00 uur.

Graag tot ziens in Kunstlocatie Würth

Voor meer informatie over Kunstlocatie Würth en activiteiten kunt u contact opnemen met:

Drs. Brigitte Hoppenbrouwers
Leiding Kunstlocatie Würth
(ma, di, do en vr. )

  • Telefoonnummer: (073) 629 15 52
  • Email: brigitte.hoppenbrouwers@wurth.nl